Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλαξαν οι ομιλοι και το προγραμμα Κορασιδων !



Συμπληρωματική προκήρυξη Β΄ κορασίδων


Η Β΄ κατηγορία κορασίδων θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους των δέκα ομάδων με γεωγραφικά κριτήρια και όχι σε τρεις όπως αρχικά είχε προβλεφθεί . Επίσης η έναρξη του πρωταθλήματος μετατίθεται κατά μία εβδομάδα (06/10/12 αντί 29/09/12).


Στον 1ο όμιλο περιλαμβάνονται
Ευρυάλη Γλυφάδας ,
Αιξωνή Γλυφάδας , 
Δάφνη Αγ. Δημητρίου, 
Αστέρας Αγ. Δημητρίου , 
ΑΛΦ Αλίμου , 
Βάρη , 
Ελληνικό , 
Ίκαρος Ν. Σμύρνης , 
¨Εσπερος ,
 Π. Φάληρο Β΄ ομάδα

Στον 2ο όμιλο περιλαμβάνονται
Διογένης , 
Προφ. Ηλίας , 
Φοίνικας Πειραιά , 
Ιάσωνας Νικαίας ,
Ιωνικός Νικαίας ,
Κυρίαρχοι , 
Ατρόμητος , 
Φοίνικας Αγ. Σοφίας , 
Πήγασος Κορυδαλλού , 
Ν.Ε. Μεγαρίδος.


Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα αγωνιστούν χιαστί σε ουδέτερα γήπεδα και οι δύο νικήτριες θα ανέλθουν στην Α΄ (θα δώσουν και αγώνα κατάταξης ενώ θα αγωνιστούν με τις έξι πρώτες ομάδες των πλέϊ οφ). 

Οι ηττημένες θα αγωνιστούν μεταξύ τους για την 3η 4η θέση .

Φιλικο κορασιδων με Πηγασο κορυδαλλου

Φιλικο στο  -κακης καταστασης- ανοιχτο γηπεδο στα σχολεια διπλα στις φυλακες Κορυδαλλου. Η ομαδα του Πηγασου δεν φανηκε να ειναι ιδιαιτερης δυναμικοτητας και ως εκ τουτου δεν ηταν και το ματς ιδιαιτερων απαιτησεων. Ομως, βγηκαν συμπερασματα για την κατασταση των κοριτσιων μας και δουλευτηκαν αρκετες φασεις.


video
α' μερος   http://youtu.be/sPbS9W3iT58

β΄μερος    http://youtu.be/HEdDkqk_Ca4

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κορασιδες. Φιλικο με Ευρυαλη Γλυφαδας

Φασεις απο το φιλικο με την Ευρυαλη στη Γλυφαδα.. Το φιλικο πηγε σχετικα καλα. Τα συμπερασματα βγηκαν σε καθε περιπτωση. Τα κοριτσια μας δεν επιασαν τη σπουδαια αποδοση που ειχαν στο προηγουμενο φιλικο με την ομαδα της Δαφνης Αγ.Δημητριου αλλα ηταν και παλι θετικες. Εδειξαν πως εχουν τις δυνατοτητες να παιζουν καλο μπασκετ και ομαδες σαν αυτη της Γλυφαδας(απο τις καλες ομαδες του περσινου πρωταθληματος) μπορουν να τις κερδιζουν στο πρωταθλημα που ξεκινα απο το ερχομενο Σαββατο. 
Ολα αυτα ηταν πολυ αισιοδοξα μηνυματα
Ακολουθουν συντομο video και φωτο απο τον αγωνα. 


















Ζωντας τον αγωνα απο τη θεση του "δασκαλου"












Αγγελος Φουντουλακης, παθιασμενος με το μπασκετ..




Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Κορασιδες Φιλικο Δαφνη Αγ Δημ - Διογενης 18-18

16/9/2012

Συγχαρητηρια σε ολα τα κοριτσια για τη χθεσινη τους εμφανιση κοντρα στις κορασιδες της Δαφνης Αγ.Δημητριου. Αν παιζετε ετσι καθε φορα, δεν εχετε να φοβαστε τιποτα κι ας ειστε ακομα μικρουλες. Θα γινετε η εκπληξη του πρωταθληματος! Μπραβο και στον προπονητη για την σπουδαια δουλεια. 

Εδω λιγες φασεις απο το ματς:  http://youtu.be/LfRAOZNqsys
(λογω τεχνικου προβληματος για κανα λεπτο η εικονα ειναι θολη)

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η FIBA ετοιμάζεται να… χαμηλώσει το στεφάνι στο γυναικείο μπάσκετ!


Τη στιγμή που λες ότι ζεις στην Ελλάδα και δεν υπάρχει κάτι που θα γίνει στο παγκόσμιο μπάσκετ το οποίο μπορεί να σε… «κουφάνει», η FIBA έβαλε τα δυνατά της να τρελάνει όλο τον μπασκετικό κόσμο. Αν η παρακάτω είδηση δημοσιευόταν Πρωταπριλιά κανείς δεν θα «ψάρωνε» από το αστείο και όλοι θα το θεωρούσαν κακόγουστο.

Κι όμως.Η είδηση που έβγαλε ο Πάτρικ Μπάουμαν, γενικός γραμματέας της, είναι αληθινή. Η FIBA ετοιμάζεται να… χαμηλώσει το στεφάνι στο γυναικείο μπάσκετ. Σε μια στιγμή αναζήτησης λύσεων για την αύξηση του ενδιαφέροντος του κόσμου για το γυναικείο μπάσκετ, η FIBA σοβαρά σχεδιάζει να χαμηλώσει το στεφάνι όσο περιεργο κι αν ακούγεται αυτό.

Αλλοι συμφωνουν, πολλοι αλλοι μιλουν πως κατι τετοιο θα σημάνει τον οριστικό θάνατο του γυναικείου μπάσκετ.
 
Το μίτινγκ της FIBA και τα λόγια του Μπάουμαν

Κατά τη διάρκεια του Μουντομπάσκετ η FIBA συνεδρίασε για να βρει τρόπους να κάνει καλύτερο και πιο ελκυστικό το γυναικείο μπάσκετ σε ευρύτερο κοινό. Στις συναντήσεις πήραν μέρος και αρκετοί προπονητές και παίκτες, εκτός από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας.

Ο Πάτρικ Μπάουμαν μιλώντας για τα συμπεράσματα των όσων ειπώθηκαν, τόνισε:
«Ένα από τα συμπεράσματα ήταν ότι πρέπει να αλλάξουμε τους κανονισμούς αν θέλουμε να κάνουμε το παιχνίδι πιο ελκυστικό. Έχουμε τη μικρότερη μπάλα (σ.σ. η μπάλα στο γυναικείο μπάσκετ έχει περιφέρεια 72.4-73.5 εκατοστά, ενώ στο αντρικό 75 εκατοστά) και τώρα ήρθε η ώρα να χαμηλώσουμε και το στεφάνι. Θα το δοκιμάσουμε. Θα επιλεγούν συγκεκριμένες χώρες και διοργανώσεις όπου μπορούμε να το δοκιμάσουμε. Το ερώτημα είναι τι θα βγει από αυτά τα τεστ»

Ο Μπάουμαν συνέχισε: «Το παιχνίδι όπως έχει είναι καλό, αλλά έχουμε μια μεγάλη πλειοψηφία παικτριών οι οποίες δεν έχουν το κατάλληλο ύψος και υπάρχουν ερωτήματα κατά πόσο το παιχνίδι είναι τόσο ελκυστικό όσο θα ήταν αν μπορούσες να το παίζεις πάνω από το στεφάνι αντί για κάτω από αυτό. Θα πάρει λίγο χρόνο να δούμε τι θα γίνει. Αν θες να δεις τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στο παιχνίδι, θα πρέπει να βρεις μια χρονική περίοδο για να το τεστάρεις, να βρεις το κατάλληλο ύψος, να το δοκιμάσεις αρχικά σε μεμονωμένα παιχνίδια και μετά σε μια εκτεταμένη περίοδο. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρούμε μια εθνική ομοσπονδία που θα θέλει να το δοκιμάσει. Ίσως να χρησιμοποιήσουμε 3on3 όπου μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες και θα είναι εύκολο. Νομίζω ότι η δοκιμαστική περίοδος θα διαρκέσει τουλάχιστον 4 χρόνια. Αλλά θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε συντομότερη».

Και ο Μπάουμαν συνέχισε να προσπαθεί να αποδείξει πόσο λογική είναι η συγκεκριμένη κίνηση.

«Η Ιταλική Ομοσπονδία το έχει ήδη δοκιμάσει. Τους άρεσε πολύ. Τους είπαμε ότι δεν μπορούν να το κάνουν σε επίσημους αγώνες, οπότε σταμάτησαν. Αλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν ομοσπονδίες που θέλουν να το δοκιμάσουν. Θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το αν θα πρέπει να το χαμηλώσουμε. Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι δεν πρέπει να αλλάξει το παιχνίδι και καλώς είναι όπως είναι. Όμως, δεν πρέπει να συγκρίνουμε το γυναικείο μπάσκετ με το αντρικό. Πρέπει να κάνουμε το προϊόν πιο δημοφιλές και ελκυστικό. Οπότε, δεν θα μάθουμε ποτέ αν δεν το δοκιμάσουμε πρώτα».

«Άλλοι προπονητές λένε ότι είναι τρελό, άλλοι θέλουν να το κάνουμε. Όμως, πρέπει να το δούμε. Θα γίνει το παιχνίδι πιο ελκυστικό για τους θεατές και τα μέσα; Θα βρούμε νέα ταλέντα και περισσότερες παίκτριες που μπορούν να το παίξουν; Θέλουμε να το δοκιμάσουμε», ολοκλήρωσε ο Μπάουμαν. 


Φανατικα υπερ η κατα μιας τετοιας αλλαγης, το σιγουρο ειναι πως το πραγμα θα συζητηθει πολυ παγκοσμιως...

Κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη μιας αθλήτριας



Μια μέρα του Δεκεμβρίου του 2004, στην προπόνηση της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Πανεπιστημίου του Λούιβιλ, ο προπονητής στράφηκε σε μία από τις παίκτριές του, την Κόνι Νιλ και της είπε σε αυστηρό ύφος: «έχεις βαρύνει και έχει γίνει πολύ αργή, είσαι σα να κουβαλάς μόνιμα ένα πεντόκιλο». Στην πραγματικότητα, είχε πέσει έξω για περίπου 2 κιλά. Η Κόνι Νιλ, μέλος της βασικής πεντάδας του πανεπιστημίου της, στα 20 της έμεινε έγκυος και το έκρυψε από όλους, συμπαίκτες, προπονητή και οικογένεια, και έφτασε στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της παίζοντας μπάσκετ χωρίς κανείς να το γνωρίζει.

Ο κύβος για αυτήν ερρίφθη στις 26 Δεκεμβρίου όταν γύρισε σπίτι μετά την προπόνηση με αφόρητους πόνους και συστολές που διήρκεσαν αρκετή ώρα μέχρι να υποχωρήσουν. Το ίδιο βράδυ αποκάλυψε την αλήθεια στη μητέρα της και στην καλύτερή της φίλη. Την επόμενη μέρα της ήταν αδύνατο να προπονηθεί. Όταν μια συμπαίκτριά της τη ρώτησε αν είναι καλά, αυτή αποχώρησε κλαίγοντας από το παρκέ. Στη συνέχεια εξομολογήθηκε την πραγματικότητα στον, απόφοιτο του πανεπιστημίου, βοηθό προπονητή, ο οποίος μίλησε στον προπονητή τους.

Το σοκ και οι τύψεις του προπονητή ακολουθήθηκαν από το αυτονόητο. Η Κόνι Νιλ αποχώρησε από τις προπονήσεις και, λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, γέννησε την κόρη της. Όντας στην 36η εβδομάδα της κύησης η Νιλ έπαιζε σε αγώνες (θα μπορούσε μέχρι και να κατηγορηθεί η ομάδα της ότι έπαιζε έξι εναντίον πέντε!), ενώ, βρισκόμενη στο τρίτο τρίμηνο, έβαλε 21 πόντους με 6 τρίποντα, εναντίον του Μπολ Στέιτ. Οι προπονήσεις γίνονταν όλο και πιο βασανιστικές για αυτήν, κι όμως, κανείς δεν αναγνώρισε την εγκυμοσύνη της λόγω της σωματοδομής της.

Η Κόνι Νιλ ρίσκαρε την υγεία του παιδιού της, φοβούμενη ότι θα έχανε την υποτροφία, τις σπουδές, τη φήμη της, αλλά δικαιώθηκε καθώς γέννησε ένα μωρό υγιέστατο έστω και αν στερήθηκε τη βασική προγεννητική φροντίδα.

Αυτή η περίπτωση είναι μοναδική, όχι μόνο γιατί δεν έχει καταγραφεί άλλη μητέρα που να παίζει μπάσκετ τόσο συστηματικά και έντονα, σε τόσο προχωρημένη εγκυμοσύνη, αλλά και γιατί είχε ένα απρόσμενο ευτυχές αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, το μπάσκετ δεν είναι και η ιδανική άσκηση για την περίοδο της εγκυμοσύνης, διότι περιλαμβάνει έντονα λυγίσματα και υπερβολική πίεση στον κορμό. Γενικώς, το άθλημα που αντενδείκνυται πλήρως κατά την κύηση είναι η άρση βαρών.

Η υπερβολική άσκηση ή ο λάθος τύπος ασκήσεων μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα για τη μητέρα και το αγέννητο παιδί και να μειώσουν το ρυθμό εμβρυϊκής ανάπτυξης, ώστε το νεογέννητο να ζυγίζει λιγότερο αμέσως μετά τη γέννηση. Συμπτώματα όπως αίσθημα λιποθυμίας, μητροραγγία και πόνος στην κοιλιά ή το στήθος κατά την άσκηση απαιτούν άμεση διακοπή της και ενημέρωση του γιατρού. Άλλες πιθανές παρενέργειες στην εγκυμοσύνη της υπερβολικής άσκησης είναι η ναυτία, η κατακράτηση υγρών, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στις αρθρώσεις και η πρόωρη ρήξη των υμένων.

Μετά τη γέννηση η, ήπια αρχικά άσκηση θα πρέπει να ξεκινάει μετά το πέρας περίπου 6 εβδομάδων για μια γυναίκα, ή περίπου στο μισό για μια επαγγελματία αθλήτρια και καλό θα είναι η αρχική επαναφορά να γίνεται κολύμπι και περπάτημα. Η Κόνι Νιλ επανήλθε στις προπονήσεις 26 ημέρες μετά τον τοκετό, ενώ, το χθεσινό μας παράδειγμα, η Κάντας Πάρκερ, που είχε πιο επαγγελματική αντιμετώπιση, ξεκίνησε να παίζει στους αγώνες περίπου 1,5 μήνα μετά.

Η άθληση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προσφέρει πολλά, αλλά θα πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή, ειδικά όταν διαταράσσουν την καριέρα μιας επαγγελματίας αθλήτριας.

απο το age of basketball

Αναμεσα σε μπασκετ και οικογενεια...


Η Ταζ ΜακΟυίλιαμς-Φράνκλιν έχει συνηθίσει τις μελανιές που αποκτά στο λόου-ποστ. Πιο επώδυνες, όμως, είναι εκείνες που προέρχονται από τα νέα όπως από ένα email που της έστειλε ο σύζυγός της λέγοντας ότι ένας συμμαθητής της κόρης τους στο νηπιαγωγείο τη χτύπησε στη μύτη και απείλησε να τη σκοτώσει. Αυτό συνέβη πριν από δύο χρόνια, στο Σαν Αντόνιο, ενώ η ΜακΟυίλιαμς-Φράνκλιν, η ύψους 1.83 πάουερ φόργουορντ της Μινεζότα, έπαιζε στην Τουρκία. Τα νέα έσκισαν την καρδιά της, η οποία χτυπά για το μπάσκετ αλλά ανήκει στις τρεις κόρες της, δύο από τις οποίες γεννήθηκαν όταν ήταν ακόμη μία ανύπαντρη έφηβη και ξεκινούσε την επαγγελματική της καριέρα. Σήμερα, είναι η γηραιότερη αθλήτρια στο WNBA και στη 18-χρονη καριέρα της έχει συνηθίσει να διαχειρίζεται μπάσκετ και οικογένεια.

Ήταν 33 ετών, παντρεμένη και αναγνωρισμένη στο WNBA όταν γέννησε τη νεότερή της κόρη, το 2003. Για αυτήν μπορούσε να παρέχει μία πολύ πιο σταθερή οικογενειακή ζωή, απ' ό,τι για τα δύο μεγαλύτερά της παιδιά. Η μεγαλύτερή της γεννήθηκε το 1988, όταν η μητέρα της ήταν 17 ετών, στο τελευταίο έτος του high school. Οι δυο τους ήταν αχώριστες αφού δεν υπήρχαν χρήματα για μπέιμπι-σίτερ. Τώρα, όταν η ΜακΟυίλιαμς-Φράνκλιν ταξιδεύει για να παίζει στους αγώνες, η μικρή της κόρη μένει με τον άντρα της, τον Ρέτζι Φράνκλιν. Γνωρίστηκαν στην Ιταλία, όταν εκείνη έπαιζε στη Familia Schio και εκείνος ήταν τοποθετημένος εκεί αξιωματικός του στρατού.

Παρότι η κόρη της είχε μείνει με τον πατέρα της, το μητρικό ένστικτο της ΜακΟυίλιαμς όταν άκουσε τα νέα για το συμμαθητή που ενόχλησε την κόρη της ήταν να μπει στο πρώτο αεροπλάνο και να γυρίσει. Ωστόσο, είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη Γαλατασαράι και έπρεπε να το τιμήσει. 
"Έκλαιγα πάντα στο άκουσμα τέτοιων ειδήσεων. Οι γυναίκες λατρεύουν και την καριέρα τους και την οικογένειά τους, αλλά όταν θέλεις να είσαι καλή στο ένα πρέπει για λίγο να παραμερίζεις το άλλο".

Το WNBA αναγκάστηκε να μάθει να διαχειρίζεται τη μητρότητα από τις απαρχές του. 
Η Σέριλ Σουπς γέννησε το 1997, την πρώτη σεζόν της λίγκας. 
Η Κάντας Πάρκερ έχασε το ξεκίνημα της σεζόν πριν δύο χρόνια μετά τον τοκετό. Τότε, οι χορηγοί της έμειναν κοντά της στην εγκυμοσύνη. 
Η ΜακΟυίλιαμς-Φράνκλιν, όμως, έχασε κάθε οικονομική στήριξη όταν αναγκάστηκε να μείνει εκτός στα μέσα της σεζόν του 2002, ενώ έπαιζε στους Orlando Miracle. Άλλα επαγγελματικά πρωταθλήματα, όπως η εθνική λίγκα του γκολφ, παρέχουν δωρεάν φροντίδα του παιδιού στις πόλεις όπου η μητέρα παίζει εκτός έδρας. Όχι όμως και το WNBA. Η ΜακΟυίλιαμς δε σταμάτησε σχεδόν ποτέ να παίζει το χειμώνα στην Ευρώπη και αναγνώρισε ότι οι ομάδες πέρα από τον Ατλαντικό είναι πιο φιλόξενες. Αρκετές φορές έκλεισε συμβόλαια που περιελάμβαναν την υποχρέωση της ομάδας να πληρώνει μπέιμπι-σίτερ η οποία θα ταξίδευε μαζί της. Τέτοια δύσκολα συμβόλαια της εξασφάλιζαν ποσά ακόμα και διπλάσια από το μάξιμουμ των 101.500$ που θα μπορούσε να πάρει στο WNBA.

Παίζοντας στις ΗΠΑ, η ΜακΟυίλιαμς αναγκάζεται ενίοτε να λείπει 1-2 εβδομάδες από το σπίτι. "Περνάω φάσεις θλίψης όταν είμαι μακριά από την κόρη μου και τον άντρα μου. Αλλά τι να κάνω; Δεν μπορώ να πω ότι περνάω μια κακή μέρα, ούτε να γυρίζω κάθε μέρα σπίτι. Μου λείπουν, αλλά είμαι ευτυχισμένη που μπορώ να φροντίζω την οικογένειά μου σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες". Δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί ότι θα κυλούσε έτσι η καριέρα της όταν είχε μείνει έγκυος στο πρώτο της παιδί και ο πατέρας της, με τον οποίο έμενε μετά το διαζύγιο των γονιών της, αποφάσιζε να αποξενωθεί από την ίδια του την κόρη. "Είχα προπονητές που μου έλεγαν: 'μην κάνεις αυτό το παιδί, θα καταστρέψει την καριέρα σου', αλλά έπρεπε να κάνω το σωστό όσο άσχημα και αν ένιωθα. Τελικά, το παιδί μου με έσπρωξε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που όλοι περίμεναν".

Ο πατέρας του πρώτου της παιδιού εμφανιζόταν σπάνια στη ζωή της. Όταν η ΜακΟυίλιαμς έλαβε αθλητική υποτροφία από το Georgia State, έπαιρνε μαζί σε μαθήματα και προπονήσεις την κόρη της. Όντας ανύπαντρη μητέρα, δυσκολευόταν να συντηρήσει ένα παιδί. Όταν έμεινε ξανά έγκυος στον πρώτο χρόνο του κολεγίου, αποφάσισε να δώσει το παιδί για υιοθεσία. "Είναι πάντα μια δύσκολη απόφαση, αλλά ως μητέρα ήθελα το καλύτερο για εκείνη". Τελικά, άρχισε να έχει τακτική επικοινωνία με τη δεύτερη κόρη της όταν εκείνη πήγε στο γυμνάσιο.
Τελείωσε το κολέγιο όντας δύο φορές All-American του NAIA και ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά στην Ευρώπη (Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισραήλ) και στην ABL. Τα πέρασε όλα μαζί με την κόρη της, από τη δολοφονία του πρωθυπουργού του Ισραήλ το 1995 όταν έπαιζε στην Galilee, μέχρι την κατάργηση της λίγκας ABL όταν έπαιζε στη Φιλαδέλφεια. Ο πατέρας της υπέβαλε αίτηση για την κηδεμονία της εγγονής του, αμφισβητώντας την καταλληλότητα της ΜακΟυίλιαμς ως μητέρα. Κέρδισε τη δίκη, αλλά εγκατέλειψε τα δικαιώματα κηδεμονίας του ένα μήνα αργότερα. 
Σε όλη της την καριέρα την κυνηγούσε το ερώτημα: Μπορείς να είσαι πάντα δίπλα στα παιδιά σου όταν συνεχώς μετακομίζεις;

Τελικά, κατόρθωσε να αποτελέσει για την κόρη της ένα πρότυπο ανεξάρτητης ζωής. Σήμερα, φοιτήτρια στο Τέξας, παραδέχεται ότι "όταν άκουγα για μπάσκετ ήξερα ότι η μαμά μου δε θα ήταν κοντά μου, αλλά δε θυμάμαι να πέρασα τραγικά χρόνια. Ίσως αν έκανε κάτι άλλο να ήμασταν πιο πολύ μαζί, αλλά όλο αυτό το ταξίδι μας έφερε πιο κοντά".

18 χρόνια καριέρας σε ABL και WNBA αργότερα, η ΜακΟυίλιαμς μετράει 383 από τους 387 αγώνες της ως βασική στο WNBA, περισσότερους από 4.500 πόντους και 2.700 ριμπάουντ, 11 ευρωπαϊκές ομάδες, 6 συμμετοχές σε all-star games, 2 επιλογές στις καλύτερες πεντάδες του πρωταθλήματος και 1 βραβείο ήθους. Κι όμως, η θέα του χαμόγελου της μικρής της κόρης και του άντρα της είναι αυτά που φωτίζουν το βλέμμα της πιο πολύ από κάθε τι άλλο.



http://www.ageofbasketball.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2310:taj-mcwilliams-franklin&catid=53:2010-08-11-09-41-29&Itemid=72

Ουλιάνα Σεμιόνοβα: Ο θρύλος του παγκόσμιου γυναικείου μπάσκετ





Στο άκουσμα του ονόματός της λίγοι ξέρουν αυτό που θα ακολουθήσει. Εξάλλου έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από την τελευταία φορά που πάτησε παρκέ με την εθνική ΕΣΣΔ (τότε). Όμως, φτάνοντας στο τέλος του άρθρου δεν θα υπάρχει κανείς που να μην έχει υποκλιθεί στο μεγαλείο του απίστευτου φαινομένου που λέγεται Ουλιάνα Σεμιόνοβα. Η Λετονή πρώην παίκτρια θεωρείται από πολλούς ως η σπουδαιότερη παίκτρια στην ιστορία του μπάσκετ, ο μεγαλύτερος θρύλος στη γυναικεία βερσιόν του αθλήματος.

Είτε ισχύει αυτό είτε όχι, και μόνο το γεγονός ότι αναφέρεται δείχνει την τεράστια αξία της. Για να πειστείτε αρκεί να προχωρήσετε παρακάτω, στην, ίσως, πιο μαγική καριέρα που έκανε ποτέ αθλητής μπάσκετ, άντρας ή γυναίκα.   

Η Ουλιάνα Σεμιόνοβα γεννήθηκε το 1952σε ένα χωριό στη Λετονία και ήταν η παίκτρια που κυριάρχησε στο παγκόσμιο μπάσκετ από το 1968 ως το 1985. Με ύψος 2.13 μέτρα, η Σεμιόνοβα είναι ως και σήμερα μια από τις ψηλότερες γυναίκες στον κόσμο. Το ύψος της, συνδυαζόμενο με το γεγονός ότι ήταν πολύ δυνατή, χωρίς «σάπια» πόδια, με τρομερό αριστερό χουκ και απίστευτη επαφή με το καλάθι από μέση απόσταση, έκαναν τη Σεμιόνοβα το μεγαλύτερο εφιάλτη που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει σε γήπεδο μπάσκετ τις δεκαετίες 1970 και 1980. 

Πέρασε σχεδόν όλη της την καριέρα στηΡίγα της Λετονίας (τότε στην ΕΣΣΔ) από το 1967 ως το 1987, ενώ έπαιξε και στιςΤιντορέτο (87-88) και Βαλενσιέν (88-89). Στην καριέρα της κατέκτησε 15 εθνικά πρωταθλήματα ΕΣΣΔ (1968-1973, 1975-1977, 1979-1984), 11 Κύπελλα Πρωταθλητριών (πλέον Ευρωλίγκα) με τη Ρίγα (1968-1975, 1977, 1981, 1982) και 1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1987), αλλά αυτά είναι μάλλον το… ζέσταμα όσον αφορά στα κατορθώματά της.


Με την εθνική ομάδα έκανε ένα αδιανόητο ρεκόρ που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σπάσει στην ιστορία του μπάσκετ από οποιαδήποτε άλλη αθλήτρια ή αθλητή. Στα 18 χρόνια που έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ στην εθνική ομάδα, η Σεμιόνοβα δεν έχασε ούτε ένα παιχνίδι με την εθνική της ΕΣΣΔ. Όχι, το «δεν έχασε» δεν σημαίνει ότι έπαιξε σε όλα, σημαίνει ότι… κέρδισε κάθε αγώνα στον οποίο έπαιζε με την εθνική ομάδα επί 18 χρόνια (ρεκόρ νικών-ηττών 104-0)! 


Κρατηθείτε: Κατέκτησε με την ΕΣΣΔ 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1976, 1980)3 χρυσά σε Μουντομπάσκετ (1971, 1975, 1983) και 10 χρυσά σε Ευρωμπάσκετ(Ιταλία 1968, Ολλανδία 1970, Βουλγαρία 1972, Ιταλία 1974, Γαλλία 1976, Πολωνία 1978, Γιουγκοσλαβία 1980, Ιταλία 1981, Ουγγαρία 1983, Ιταλία 1985)Επί 18 χρόνια, δηλαδή, κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο σε οποιαδήποτε διοργάνωση έπαιζε(έχασε μόνο το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984, που η ΕΣΣΔ δεν κατέβασε ομάδα λόγω του γνωστού εμπάργκο).


Είναι η πλέον πολυνίκης παίκτρια στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ με σχεδόν 45 χρυσά μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις που έπαιξε.


Αναδείχτηκε 12 φορές Πιο Δημοφιλής Αθλητής στη Λετονία (σε διάστημα 15 χρόνων, 1970-85). Σε συνέντευξή της στους Seattle Times είχε πει κάποτε: «Στη χώρα μου υπογράφω τόσα πολλά αυτόγραφα που πονάει το χέρι μου».


Οι Αμερικάνοι υποκλίθηκαν και αυτοί στο μεγαλείο της, όταν το 1993 την έκαναν τηνπρώτη μη Αμερικανίδα γυναίκα που εισήχθη ποτέ στο Naismith Hall of Fame.Έξι χρόνια αργότερα, το 1999, η Σεμιόνοβα βρήκε τη θέση που της αρμόζει και στοWomen’s Basketball Hall of Fame στην πρώτη τάξη του, το έτος καθιέρωσής του.

Από το 1991 είναι πρόεδρος της Λετονικής Ολυμπιακής Κοινωνικής Ομοσπονδίας(οργανισμός αφιερωμένος στην υποστήριξη βετεράνων αθλητών). Το 2007 παρέλαβε βραβείο για την Προσφορά Ζωής στον Αθλητισμό από τη Λετονία.


Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, η Σεμιόνοβα κέρδισε ουσιαστικά μόνη της τις Η.Π.Α. (που στο ρόστερ τους είχαν τις Αν Μέγιερς και Λούσια Χάρις-Στούαρτ με τις οποίες η Σεμιόνοβα θα εισάγονταν μαζί στο Hall of Fame 17 χρόνια αργότερα) στο 112-77 των Σοβιετικών, σκοράροντας 32 πόντους (καμία άλλη παίκτρια των δύο ομάδων δεν έβαλε πάνω από τους 18 της Χάρις) και κατεβάζοντας19 ριμπάουντ, παίζοντας 23 λεπτά. Τελείωσε τη διοργάνωση με 19.4 πόντους και 12.4 ριμπάουντ


Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα, η Σεμιόνοβα οδήγησε την ΕΣΣΔ σε 6 νίκες στο τουρνουά, με μέση διαφορά 31 πόντων, επικρατώντας με 104-73 στον τελικό!


Συνολικά από το 1968 ως και το 1985 η Σεμιόνοβα έπαιξε σε 104 αγώνες με την εθνική ομάδα και κέρδισε και τους 104! 


Καλύτερή της διοργάνωση από πλευράς παραγωγικότητας ήταν το Μουντομπάσκετ του 1971 στο οποίο είχε 23.1 πόντους μέσο όρο. Αναλυτικά οι αγώνες και οι μέσοι όροι της στις 15 διοργανώσεις με την εθνική ομάδα:


Νίκος Κουσούλης 

Υ.Γ.: Η Σεμιόνοβα φορούσε νούμερο παπουτσιού 58, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ να φορά γυναίκα μπασκετμπολίστρια. 



http://www.ageofbasketball.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2639:uljana-semjonova&catid=53:2010-08-11-09-41-29&Itemid=72